19 Ekim 2016

 

Hızla değişen teknolojinin yön verdiği günümüzde, hukuki yapının da bu hıza ayak uydurması gerekliliğinden yola çıkarak kurulan E-Ticaret ve İnternet Hukuku Derneği (E-Hukuk Derneği) bu yoldaki faaliyetlerine E-Hukuk Sohbetleri ile devam ediyor.

19 Ekim Çarşamba günü İstanbul’da girişim destekleme platformu StartersHub’ta 5.’si gerçekleştirilen etkinliğin bu seferki konuğu Lidyana.com CEO’su Hakan Baş oldu.

Katılımın ücretsiz olduğu sohbette Lidyana.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Hakan Baş, girişimci ve yatırımcı gözüyle Türkiye’deki hukuk sisteminin kendi girişimlerinde ve yatırımlarında etkilerini deneyimleri ışığında dinleyicilerle paylaştı.

Alex ve Arda’nın ortak olmak istediği e-ticaret platformu 

Lidyana.com’un kuruluşu esnasında yaşadıklarını aktaran Hakan Baş, “Şirketin kurucu ortakları arasında Alex De Souza da vardı. Bu nedenle kurucular içerisine bir yabancı ortak dahil olduğu için tüm belgeler İngilizce düzenlendi ve yaklaşık 1 ay sürdü. Ancak sonrasında Alex vazgeçti. Bu sefer de bütün ortaklar Türk olduğu için daha önce hazırlamış olduğumuz tüm İngilizce belgeleri Türkçeye çevirmemiz gerekti. Tekrar o kadar uzun bir sürece girmemek adına başka bir yabancı hissedar aldık. Böylece dokümanların dili değişmemiş oldu.” dedi.

19 yaşındaki profesyonel oyuncuya yıllık 100 bin TL ödeme

Son dönemin en popüler konularından e-spor alanına yaptığı yatırımlara da değinen Baş, geçen sene kurdukları Supermassive takımı hakkında yaşadıklarını aktardı. Şu anda takımdaki 5 asıl oyuncu, 2 yedek oyuncu ve bir takım koçunun Gaming House’ta birlikte yaşadıklarını ve günde 6 saat antrenman yaptıklarını belirtti. Baş, takımdaki oyunculardan birinin transferi için yaklaşık 100 bin TL bonservis bedeli ödediklerini ve anlaşmaya göre yıllık olarak yine 100 bin liraya yakın ödeme yaptıklarını aktardı.

“E-Spor hukuku yok!”

Konuşmasının devamında tüm dünyada e-spor hakkında herhangi bir hukuk sisteminin olmadığına değinen Hakan Baş, tek yaptırımın oyunun yapımcı şirketinin koyduğu kurallar olduğunu söyledi ve hukuk öğrencilerine e-spor alanında kesinlikle ilerlemeleri tavsiyesinde bulundu.

“Bir startupın aylık 50 bin TL avukat ücreti vermesi mümkün değil”

Avukat seçimi ve avukat ücretleri konusunda ise Baş, “Avukatınız kesinlikle iş yapacağınız sektöre hakim olmalı ve frekansınız tutmalı. Özellikle işletmenin kuruluş aşamasında avukatınız gerçek bir yol arkadaşı oluyor. O nedenle kafalarınızın uyuşması çok önemli. Avukatınız size kat kat fazlasını kazandırıyorsa ödenen ücretin çok önemi kalmıyor. Ancak bir startupın da avukat için aylık 50 bin TL ödeme yapması mümkün değil.” dedi.

Girişimcilere hukuki süreçler konusunda da tavsiye veren Hakan Baş, “Öncelikle kuruluşta ve yatırım alırken kesinlikle avukat desteği alınmalı. Özellikle kuruluş aşamasında işin içine para girip ticaret dönmeye başladığı andan itibaren yanlarında bir avukat kesinlikle olmalı.”  şeklinde konuştu.

Ülkede e-ticaret hukukunda mevcut durumu değerlendiren Baş,  “Öncelikle e-ticarette hala çok gri alan var. Tabii bir kaç yıl öncesine göre çok daha iyi durumdayız ancak daha yapılacak çok şey var. Zamanla oturacaktır diye umuyorum. Onun dışında sürekli özellikle ödeme seçenekleri ile ilgili kanun değişiklikleri oluyor. İkinci el satışı, taksitli satış, teknoloji ürünlerinin satışı gibi konularda sürekli düzenlemeler yapılıyor. Bunları özellikle e-ticarette çok yakından takip etmek gerekiyor.” dedi.

Samimi sohbetin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Hakan Baş, konuşmasının bitiminde dinleyicilerle selfie çekti.

7